Коли сезон полуниці в розпалі, багато хто намагається сповна насолодитись цією смачною ягодою і отримати від неї максимум користі. Але якщо наїдатися полуницею донесхочу і всмак, можна нашкодити організму. Наслідки бувають різними, тому важливо знати міру.
Ця ягода – джерело багатьох вітамінів, мікроелементів, органічних кислот, клітковини. Завдяки цьому вона здатна покращувати обмін речовин і роботу кишечника, запобігати запальним процесам та сприяти схудненню. Крім того, її споживання нормалізує рівень цукру в крові, знижує ризики розвитку серцево-судинних патологій, покращує імунітет.
Щоб отримати від споживання полуниці тільки переваги, варто дотримуватись рекомендацій щодо денної норми. У великій кількості ягода особливо небезпечна для алергіків, діабетиків, людей із загостреннями виразкової хвороби, гастриту та інших хвороб шлунково-кишкового тракту.
Думки медиків щодо кількості споживання полуниці на день дещо розходяться:
Дієтологиня Тетяна Годард вважає, що можна з'їдати на день приблизно пів кілограма, але не за один прийом. Найкраще розділити цю норму на дві порції.
Крім норми споживання, існують інші нюанси. Рекомендується смакувати ягодами у першій половині дня. Це може бути перекус між основними прийомами їжі, але не раніше ніж за 30 хвилин до або після трапези.
Не можна вживати полуницю натщесерце чи пізно ввечері. Також не бажано одразу після їжі, оскільки через це можуть виникнути проблеми з травленням чи здуття живота.
Якщо неправильно вживати полуницю, можна спровокувати загострення виразкової хвороби, гастриту, захворювань кишківника, печінкову та ниркову коліку, а також печію, карієс, проблеми з суглобами.